Quratul'Ain Mahabbah


tips inai merah cara tradisional
Monday, July 2, 2012, ϟ 0 shout(s)

apa kes cerita pasal inai nh?
dah nk kawen ker cik syila oi??
ker nak jd mak andam xberbakat nh??
hahaha.
*xderlah.. saje saje ja.. aku nh mmng suka pakai inai.. tp skunk nh pokok inai pyh
nk cr walaupun aku nh dok kampung jaa..
kodiang ulu plak tu,...hahaha
ok, sedang menerjah encik gugel. tetiba terjumpa sai inai nh..
patu rasa mcm nk tulih jaa sai nh..
sius byk sai inai kt peti simpanan encik gugel..
skunk nh kn da byk kaedah nk pakai inai..tp aku stil suka pakai inai pokok..
sbb lebih tekun caranya.. huhuhu
*tapi penat !
nak kena giling lar.. kalo kering kna letak air lar..
wah wah banyak step tuu...
so, aku tertengok lar akak nh yg dah berkahwin nh.. inai dia cantik wallaweiii!!
merahh tuu.. suka tengok merah dia.. mau kawen nh sonok jaa org tgk inai kita,..

tips2 dia..ada yg aku mmng taw.. tp slama nh just letak inai jaa. xboh apa2 pon..
inai boleh digiling, ditumbuk atau di'blend'kan ajer..
tapi giling lebih haluss, tumbuk kena lama betol2 baru halus, blend plak takut terlebih air nanti cair.. dah tu nanti dia hancur sangat.. nh memang aku pny pengalaman lar..so pilih ajer lar..

(inai pokok, garam kasar, nasi, gambir, limau nipis, pita pelekat yg kertas tuu) 

1. giling inai ngan nasi n garam kasar satu camca. but otak aku rasa kuantiti nasi n garam kasar tu berdasarkn kuantiti inai jugak.. mau inai banyak.. banyak lar kna bubuh..
nak kualiti lbh.. so lebih2kan jer lar semuanya..bhahaha
*nie aku terjumpa kat blog mana ntah.. dia kata letak nasi sbb blh letak lama kat jari, garam lak sebab dia blh jd bersinar bagai..
2.masa giling / tumbuk tu letak gambir sama.
*petua nh da lm aku dengaq.. tp xpenah buat.. hahaha
nanti sampai masa aku try..muahahaha
3.jangan lupa letak pelekat yg jenis kertas or apa saja yg anda suka. sebab nak elakkn
dari comot di merata tempat..lagipun bila letak pelekat nh hasil kat jari kita nh lbh comei..
*peewiit!
4.lepas tu bila dah letak inai kat jari tu
jangan lupa perahkan limau nipis kat jari setiap setengah jam k.
5.tempoh masa nh terpulang pada korang lar.. rasanya 4jam tu dah ok kot..

*jangan lupa pegi tandas dulu sblm pakai inai tu.. kalo lapar, makan dulu.. jgn lps tu br bsing nk pegi tndas.. haha mmng terok lar..
ok ini ada jari akak cik naa. ini blog die tipsmerahkaninaidijari..
berikut gambar dia masa dia kawen.. merah betol inai dia..

ha tudiaa merah !

p/s: saja suka suki tulis petua pulak..

new past
Dashboard | +Follow